In 2012 is wettelijk bepaald wat er aan incassokosten aan een schuldenaar berekend mag worden. Dit is vastgelegd in een besluit en voor consument-schuldenaren zijn deze bedragen verplicht. Er mag wel minder worden gerekend, maar niet meer.

De wetgever vindt het erg belangrijk dat consumenten voor de kosten worden gewaarschuwd. Daarom moet er éérst een brief worden gestuurd waarin de consument nog veertien dagen de tijd krijgt om de schuld zonder kosten te betalen. In de brief moet nadrukkelijk worden gewaarschuwd dat er kosten bij komen als er niet op tijd wordt betaald.

Over deze “veertiendagenbrief” zijn talloze uitspraken geweest. Verschillende rechters stelden verschillende eisen aan de brief. In november 2016 deed de Hoge Raad een uitspraak waarin duidelijkheid werd gegeven. Maar uit latere uitspraken blijkt dat het nog steeds niet eenvoudig is om een goede veertiendagenbrief op te stellen.

In november 2016 deed de Hoge Raad een uitspraak waarin duidelijkheid werd gegeven. Maar uit latere uitspraken blijkt dat het nog steeds niet eenvoudig is om een goede veertiendagenbrief op te stellen.

Op basis van alle bekende uitspraken hebben wij een “ultieme veertiendagenbrief” opgesteld. Daarin wordt tegemoet gekomen aan de verschillende eisen die tot nu toe aan deze brief worden gesteld. In voetnoten leggen wij uit waar u op moet letten. Gezien het belang voor de praktijk stellen wij deze brief beschikbaar als hulpmiddel bij het opstellen van uw eigen veertiendagenbrief.

Hebben we uw vraag niet beantwoord?